Mandelmelk og mandelmel:
- 1 dl mandler
- 3 dl vann
Bløtlegg
mandlene i vann i 12-24 timer. Dette er for å fjerne enzymer som
ødelegger næringsstoffene til mandlene. Mandlene frigjør disse enzymene i
beskyttelse mot å bli spist. Ha gjerne mandlene i kjøleskapet mens de
bløtlegges.
Hell ut vannet og skyll mandlene grundig (jeg pleier å
helle de over i en sil og ha de under rennende kaldt vann en stund).
Legg så mandlene i blenderen sammen med 3 dl vann og miks! Sett klar en
bolle og hell blandingen i en finmasket sil, nøttepose, kaffefilter e.l.
og la melken denne ned i bollen. Klem ut så mye melk du klarer fra
mandelmassen. Voila! Du har mandelmelk!
Hvis du vil ha mer mandelsmak
på melken tar du mindre vann ift mandler. Denne blandingen gir 3 dl
melk (jeg lager vanligvis 9 dl av gangen).
Nå skal du gjøre
mandelmassen du har igjen etter å ha lagd melka om til mandelmel. Det er
veldig enkelt! Bare legg det utover et bakepapir og tørk det i ovnen
med varmluft på omkring 80 grader. Hos meg tar det nesten 2 timer før
massen er tørr og klar til å brukes som mel Men det kan ta kortere tid avhengig av ovn.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar