søndag 29. desember 2013

Mandelmel og mandelmelk

Mandelmelk og mandelmel:
- 1 dl mandler
- 3 dl vann

Bløtlegg mandlene i vann i 12-24 timer. Dette er for å fjerne enzymer som ødelegger næringsstoffene til mandlene. Mandlene frigjør disse enzymene i beskyttelse mot å bli spist. Ha gjerne mandlene i kjøleskapet mens de bløtlegges.
Hell ut vannet og skyll mandlene grundig (jeg pleier å helle de over i en sil og ha de under rennende kaldt vann en stund). Legg så mandlene i blenderen sammen med 3 dl vann og miks! Sett klar en bolle og hell blandingen i en finmasket sil, nøttepose, kaffefilter e.l. og la melken denne ned i bollen. Klem ut så mye melk du klarer fra mandelmassen. Voila! Du har mandelmelk!
Hvis du vil ha mer mandelsmak på melken tar du mindre vann ift mandler. Denne blandingen gir 3 dl melk (jeg lager vanligvis 9 dl av gangen).

Nå skal du gjøre mandelmassen du har igjen etter å ha lagd melka om til mandelmel. Det er veldig enkelt! Bare legg det utover et bakepapir og tørk det i ovnen med varmluft på omkring 80 grader. Hos meg tar det nesten 2 timer før massen er tørr og klar til å brukes som mel :) Men det kan ta kortere tid avhengig av ovn.

Postet bilde

Postet bilde

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar